18 Ağustos 2012 Cumartesi


Kedi Sahibi Olmak 

Kedi Sahibi Olmak
Evinize bir kedi almak hayatınızı değiştirir! Eğer bir kedinin arkadaşlığının beraberinde getireceği sorumluluklara ve onun ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değilseniz kedi bakmak size göre değil demektir. Evinizi bir kediyle paylaşmaya hazır olduğunuza karar verdiğinizde nasıl bir kedi istediğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz. Yavru bir kedi mi istiyorsunuz, yoksa yetişkin mi? Safkan bir kedi mi istiyorsunuz, yoksa sokak kedisi mi? Kısa tüylü mü, uzun tüylü mü?
Safkan Kediler
Safkan kedi ırklarının özellikleri ve davranış biçimleri önceden oldukça bilindiği için yaşam tarzınıza en uygun kedi ırkını seçmeyi düşünebilirsiniz



Sokak Kedileri
Safkan bir hayvanın bahçenize veya sokağınıza bırakmaktan endişeleniyorsanız, sokak kedilerini tercih edin. Sokak kedileri bazen sahiplerini kendileri bulurlar

Bir mi, iki mi?
Eğer bütün gün evde olmayacaksanız, bir yerine iki tane kedi almayı düşünmelisiniz. Hem birbirlerini eğlendireceklerdir, hem de evinizi daha az dağıtacaklardır.

Yavru Kedi
Yavru kediler hem çok ilgi isterler, hem de onlara ev eğitimi verilmelidir. Yeni bir eve yetişkin kedilere göre çok daha çabuk uyum sağlarlar. Eğer başka hayvanlarınız da varsa, en iyi tercihiniz yavru kedi almak olacaktır.

Anne ve Yavru Kediler
Dişi kedinizi kısırlaştırmayı düşünmüyorsanız, yavruları olan dişi bir kedinin özel bakıma ihtiyacı olacağını gözardı etmemelisiniz.


Gerekli Şeyler
Evinize bir kedi getirmeden önce uygun ekipman ve aksesuarları satın almalısınız. Ona özel bir tuvalet, sepet veya yatak, ayrı ayrı mama ve su kabı, taşıma kafesi, fırça ve tarak almalısınız. Oldukça yararlı diğer aksesuarlar arasında tırmalama tahtası ve kedi kapısı bulunmaktadır.

Sepet
Rahat, sıcak ve kolay temizlenebilir olmalıdır.

Tuvalet
Dışarı çıkmasına izin verilmeyen kedilere özel bir tuvalet alınmalı ve günlük olarak temizlenmelidir. Plastik kedi kum küreği sayesinde ellerinizi kirletmeden bu işi yapabilirsiniz

Mama ve Su Kabı
Her kedinin kendi özel mama kabı olmalı ve daima temiz tutulmalıdır. Mama kabının yanında her zaman bir su kabı olmalı ve günlük olarak tazelenmelidir. Süt verdiğinizde dahi kedinizin su kabında mutlaka taze su olmalıdır.

Fırça
Uzun tüylü kediler için fırça kaçınılmaz bir aksesuardır. Alabileceğiniz en iyi kalitedeki fırçayı alın.

Tarak
İnce dişli bir tarak kıs tüylü kediler için ideal iken, uzun tüylü kediniz için aralıklı dişleri olan bir tarak kullanın.

Taşıma Kafesi
Kediler seyahat etmeyi sevmezler, o nedenle herhangi bir nedenle onu bir yere götürmeniz gerektiğinde (örneğin veterinere) kullanmak üzere oldukça zengin seçenekleri olan bu aksesuardan bir tane edinmenizde yarar var.

Yavru Kedi Seçimi
Veterinerlik alanında önleyici ilaç, beslenme ve hastalıkların tedavisindeki ilerlemeler sayesinde çok muhtemel önünüzdeki 14 veya daha fazla yılı kedinizle birlikte geçireceksiniz. O nedenle sağlıklı ve mutlu yetişkin bir kediye dönüşecek bir yavru edinmeye çalışın.
Yavru kediler 10-12 haftalık olana kadar anneleriyle kalmalıdır. Gözler temiz ve parlak olmalı, herhangi bir akıntı olmamalı, 3. göz kapağı görünmemelidir. Kulakların içi pembe olmalıdır, sabit çizikler kene varlığına işaret olabilir. Burun serin ve nemli olmalı, burundan akıntı gelmemelidir. Damakları pembe ve nefesi kokusuz olmalıdır. Karın bölgesi hafifçe yuvarlak olmalı, ancak saksı gibi çıkık (iç parazitlere işaret) olmamalıdır. Tüyleri parlak ve düz olmalıdır. Anal bölge temiz ve kuru olmalıdır. İshal izleri veya cinsel organlardan akıntı kalıntıları olmamalıdır.




İlk Tanıştırmalar
Evinizde başka hayvanlar varsa, yeni bir kediyi eve alıştırmak dikkatli yapılması gereken bir iştir. Özellikle yetişkin bir kedi, bir başka kedinin varlığına kızacak ve kendi bölgesini şiddetle savunacaktır. Evdeki hayvanların yeni gelene yavaşça alıştırılmalıdır, bu süreç zaman alır ve sabır gerektirir. Bu dönemde bütün hayvanları ayrı ayrı besleyin ve ilk birkaç hafta boyunca tüm karşılaşmalarını kontrol edin!

Köpeğinize kedinizi alıştırmak
Havlamaması veya heyecanlanıp kedinizi korkutmaması için köpeğinizin tasmasını tutarak sürekli kontrol edin. Kedi ve köpeğiniz birbirlerine alışıncaya kadar köpeğinizin kedinize çok yaklaşmasına veya onu yalamasına izin vermeyin. Birkaç hafta sürebilecek bu kontrollü yakınlaşma döneminden sonra kedi ve köpeğiniz birbirini kabul edecek ve aynı odada oturabileceklerdir. Aslında aralarındaki ilişkide kediniz baskın karakter olabilir.

Yetişkin kedinize yavru kedinizi alıştırmak
Gerekirse her ikisinin de tırnaklarını kısaltın. Kedinizin yavru kediyi koklamasına ve tıslamasına izin verin, ancak saldıracak olursa birbirlerinden ayırın, aksi durumda gerekmedikçe müdahale etmeyin. Kedilerinizin birbirlerine alışmaları bir ay sürebilir. Yetişkin kedi olan bir eve yavru bir kedi getirmek, ikinci bir yetişkin kedi getirmeye göre daha kolaydır.

Kedinize küçük hayvanları alıştırmak
İşte bu mümkün değil, tavşan, hamster vb. diğer evcil hayvanlarınızı kedilerinizden uzak tutunuz!

Temel Alışkanlıklar
Bir kediyi köpeklerde olduğu gibi bazı komutlara uyması için eğitemezsiniz, ancak yine de insanlarla birlikte yaşaması için evde bazı alışkanlıklar edinmesi sağlanmalıdır. Kediler doğal olarak temiz ve titiz hayvanlar olup, kedi kumunu nasıl kullanacaklarını çok çabuk öğrenirler. Kediler genel olarak daha az ilgi isteyen evcil hayvanlardır. Gerçekten ihtiyaç duydukları şeyler düzenli beslenme, taranma, kedi kumu veya kedi tuvaleti, periyodik aşılar ve içinde sessizce uyuyabileceği sepet veya yatağı için bir köşe. Ancak günlük bakım düzeninizi aksatmamalısınız, örneğin günlük beslenmesini unutur veya önemsemezseniz mutsuz olurlar. Bir kediyi evinize getirmeden önce gerekli malzemelere ve aksesuarlara sahip olduğunuzdan emin olunuz: Kedi kumu veya kedi tuvaleti, yatak veya sepet, ayrı ayrı mama ve su kabı.

Kuma Alıştırma
Kedilerin kumlarını kullanmayı öğrenmeye karşı doğal yetenekleri vardır. Kedi kumu veya tuvaletini kapıya yakın ve sessiz bir yere koyunuz. Utangaç kediler kapalı bir tuvaleti takdir edeceklerdir.

Oyun Zamanı
Oyun kedinin gelişiminde hayati önemi olan ve her kedi sahibi tarafından desteklenmesi ve paylaşılması gereken bir aktivitedir. Her gün minimum 10-15 dakikanızı kedinizle oynamaya ayırın ve büyüdüğünde dahi onun sağlığı için bu uygulamaya devam edin.

Beslenme Zamanı
Kedinize besleyici yemekler sunmalısınız. Güvenilir markaların hazır mamaları en pratik ve en güvenli seçenektir. Kuru ve konserve mamaların yanında kedinizi zaman zaman taze sürprizlerle destekleyebilirsiniz.

Uyku Zamanı
Bir kedi günde 16 saate kadar uyuyabilir ve yatağı veya sepeti mutlaka sessiz bir yere konulmalıdır. Kedinizin geceyi dışarda geçirmesine izin vermeyin, çünkü kazaların birçoğu bu zamanlarda olmaktadır.



Bakım Zamanı
Kediniz cins veya kırma olsun, düzenli olarak taranmaya ihtiyacı vardır. Onu erken yaşlarda taramaya başlamanızda yarar var.

Kedinin Eğitimi
Bir kedi istemediği bir şeyi yapmayacaktır, o nedenle eğitim nazikçe onun doğal davranışını değiştirmek üzerine kurulmalıdır. En beğendiğiniz koltuğuzu tırmalarken yanlış bir davranış yapmadığını, aslında tırnaklarını törpülediğini ve bölgesini işaretlediğini aklınızdan çıkartmamalısınız. Mobilyalarınızı korumak istiyorsanız, kedinize bu ihtiyaçlarını karşılayacak tırmalama tahtaları almalısınız. Ne kadar erken yaşta alıştırırsanız, tırmalama tahtaları o kadar etkili olacaktır. Bahçeli veya büyük balkonlu bir eviniz varsa kedi kapısı kullanarak ona istediği zaman dışarıya çıkma, istediği zaman geri gelme özgürlüğü tanıyabilirsiniz.

Tırmalama Tahtası
Kediniz mobilyalarınızı tırmalamaya yöneldiğinde, onu sözlü olarak kınayarak patisi tırmalama tahtasının üzerine gelecek şekilde nazikçe bırakın. Tırmalama tahtası üzerine kedi otu sürülerek veya dökülerek daha çekici hale getirilebilir. Özellikle üzerine çıkabilecekleri kadar büyük tırmalama tahtaları kedilerin ilgisini çok çekmektedir.

Kedi Kapısı
Kedi kapısının yerden yüksekliği (yaklaşık 15 cm) adımlayarak geçmesine uygun olmalıdır. Kapının diğer tarafına mama kabını koyarak, içeriden kedinizin başı kapıyı hafifçe aralayacak şekilde tutunuz. Kediniz birkaç deneme sonrasında öğrenecek ve dışarı çıkmak istediğinde kendiliğinden çıkacaktır. Elektro-manyetik tasmalı bir kedi kapısı sayesinde yabancı kedilerin evinize girmesini de engelleyebilirsiniz.

Tasma
Eğer kedinizi sokağa bırakıyorsanız, üzerinde isimlik olan bir tasmasının olmasında yarar var. Tasma takmaya erken yaşlarda alıştırmak daha kolaydır. Tamamen alışana kadar birkaç hafta tasmayı kısa süreler takın. Herhangi bir problem olduğunda kedinizin kolayca kurtulabilmesi için tasmanın elastik bir bölümü olmalıdır.
Pire tasmaları yavru kediler için uygun değildir ve mutlaka kullanma klavuzundaki gibi kullanılmalıdır. Tararken veya aşı olurken tasmayı mutlaka çıkartınız.

Kediyi Tutuş
Fiziksel temas kedinizle yakın bir ilişki için çok önemlidir. Onu tutarken veya taşırken, kendisini en rahat hissedeceği pozisyona gelmesine izin vermeli ve sakin durması için onunla konuşmalısınız. Kediler ne zaman sevilmek istediklerini, ne zaman yalnız bırakılmaları gerektiğini gayet iyi ifade ederler. Nerelerinin sevilmesinden hoşlandığını, nerelerinin hassas olduğunu öğrenmelisiniz. Bir kediyi tutarken, ona uyum sağlayın ve asla güç kullanmayın, onu korkutacak ani hareketler yapmayın.
Kediler kısa sürelerde tutulmaktan hoşlanırlar, ancak hareketlerinin her zaman kendi kontrollerinde olması şartıyla. Bildikleri ve güvendikleri insanların kucaklarında rahat edebilirler. Bazı kediler sahiplerinin omuzlarında durmayı da öğrenebilir. Kedinin güvenini sağlayacak şekilde severken onun gevşediğini görüyorsanız doğal duruşunu bozmayacak şekilde yavaşça kucağınıza alabilirsiniz. Bir elinizle kalçalarından tutarken, diğer elinizle hem destekleyebilir, hem de sevmeye devam edebilirsiniz.
Bazı kediler çocuklardan korkarlar. Çocuklara kedileri nasıl seveceği ve oynayacağı öğretilmelidir. İlk temas kedinizin başına yumuşak bir dokunma şeklinde olmalıdır. Kucağa alınmış bir kedi inmek istiyorsa, zorla tutulmalı ve derhal bırakılmalıdır.
Kediler en çok başlarının, kulaklarının ve çenelerinin sevilmesinden hoşlanırlar. Rahatlamış bir kedinin ensesi ve sırtı da sevilebilir, ancak tanımadığınız bir kedinin karnını veya arka ayaklarını sevmeyi denemeyin!

Kediyle Oynamak
Kedi sahibi olmanın birçok zevklerinden biri onu oynarken seyretmektir. Oyun yavru kediler için büyüdüklerinde ihtiyaç duyacakları yetenekleri kazanmak için çok önemlidir. 6 aylık olduklarında oyunculuğunun bir kısmı yok olur, enerjisini avlanmak gibi daha ciddi işlere ayırmaya başlar, o nedenle oyuna karşı motivasyona ihtiyaç olabilir. Oyuna katılarak herhangi bir oyunu onun için daha eğlenceli yapabilirsiniz, ancak en iyisi ona bir kedi arkadaş bulmaktır. Birlikte büyüyen kediler yetişkin olduklarında da birbirleriyle oynamaya devam ederler.

Yalnız Oynayacağı Oyunlar
Pin pon topu gibi küçük ve zıplayan toplar kedinizin patisiyle sağa sola sürükleyeceği ve arkasından koşturacağı ideal bir oyuncaktır. Bu tür oyuncakları bir süre sonra evinizin en gizli köşelerinden toplamaya hazır olun!

Kediniz kedi otu seviyorsa, kedi otu doldurulmuş bir fare onun zevk içinde mırlamasını sağlayacaktır. Kedi otlu oyuncaklar bir süre sonra kokularını kaybettikleri için yenilenmelidir.

Bir yün yumağı kedinizin saatlerce oynayacağı dayanılmaz bir oyuncaktır. Yutma olasılığına karşı onu bu tür oyuncaklarla yalnız bırakmayın!

Birlikte Oynayabileceğiniz Oyunlar
Saklanbaç oynamak için çeşitli karton kutular veya plastik poşetler idealdir. Her köşesini kokladıktan sonra kediniz karton kutunun içine saklanacaktır. Ancak ikinci bir kediniz varsa, bu uzun sürmeyecek ve ikinci kediniz saklanan kedinizi basacaktır!

Kediler burunların yakın herhangi bir sarkan objeyle oynamaya bayılırlar. Oyuncak fareyi bir ipe bağlayarak yüksek bir yere asın, kediniz saatlerce onu indirebilmek için uğraşacaktır.

Kuş tüyü kedinizi huylandırmak ve onunla oynamak için iyi bir oyuncaktır, ancak yeterince hızlı değilseniz büyük ihtimalle çizileceksiniz.

Kuş tüyünü bir ipe bağlayın ve kedinizin önüne koyun, sonra yavaş yavaş çekin. O patisini üstüne koydukça bekleyin.

Kediler karton borulara içinden ilginç bir şey çıkacağını ümit ettikleri için taparlar. Sabrını ödüllenirin ve oyuncağın içinden çıkacak şekilde kedi otlu yeni bir oyuncak veya sevdiği bir çerezden verin. 

1 yorum: